| | | | | Pārlūkot visas sadaļas |
Raksta ID: 910
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Maizes cepējs
Dzimis 1965.gada 16.septembrī Vīksnas pagasta Apšukalnā. Mācījies Vīksnas astoņgadīgajā skolā, pēc tam mācības turpinājis Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā, kur apguvis tehniķa mehāniķa specialitāti. Strādāt sācis 1994.gadā Vīksnas ciema padomē par inženieri. Tagad dzīvo Vīksnas pagasta Vīgriežos un strādā Vīksnas pagasta pašpārvaldē par saimniecības vadītāju.
Cept maizi sācis 2007.gadā, atceroties kā to darījusi viņa vecmamma. Sākotnēji tas bijis pārsteigums pat pārējiem mājiniekiem, bet Ilgvars, vairākkārt mēģinot, cepšanas prasmi apguvis. Un tagad uz visiem svētkiem un jubilejām galdā ir pašceptā maizīte.
Vakarā „Balvu Maiznieka” ķieģelīti aplej ar verdošu ūdeni un noliek izmirkt. Pēc stundas, kad masa atdzisusi līdz 30 grādu temperatūrai, pieliek raugu un nedaudz cukuru. Rītā to kārtīgi sajauc, pieliek klāt ķimenes, miltus (2.šķiru), cukuru, kvasa koncentrātu, samaisa un ļauj uzrūgt. Vēlāk vēl pēc vajadzības pievieno sāli, cukuru, eļļu, miltus un mīca, kamēr vairs nelīp pie rokām. Lai mīkla nenoplaktu, nedrīkst likt caurvējā un dauzīt durvis. Gan iejaucot mīklu, gan veidojot maizes klaipiņus uzmet krustiņu. No iejauktās mīklas parasti sanāk divi mazāki vai viens lielāks klaipiņš, skatoties kur tiks cepts. Bērziņu mājās maizi cep vai nu elektriskajā krāsnī, vai nu apaļajā krāsnī. Cepot apaļajā krāsnī, ogles tiek saraustas gar malu, un vidu liek pannu ar klaipiņu. Cep parasti pusotru stundu. Arī cepšanas laikā nedrīkst virināt durvis, tāpēc labāk ir cept, kad mājās mazāk cilvēku.
Tagad Bērziņu ģimenē maizi patstāvīgi var izcept arī sieva Sandra un meita Andra. Kaut arī visi cep pēc vienas receptes, katram tomēr maize sanāk savādāka. Ir pierādījies, ka labāk tomēr pabeigt tam, kurš mīklu iejaucis, citādi otram var nesanākt.
Ilgvars Bērziņš ar pašcepto maizīti 2011.gadā piedalījies Balvu novada svētkos. Reizēm to uzcep arī pēc pasūtījuma. Biežāk gan mājās tiek cepta baltmaize un pīrāgi, bez kuriem nav iedomājama neviena sestdiena. Meita Andra atzīst, ka vispār viņiem ģimenē patīk taisīt dažādus kulinārijas brīnumus, kuri arī labi padodas
Foto no personīgā arhīva: Ilgvars Bērziņš ar Vīksnas pagasta stenda apmeklētājiem Balvu novada svētkos (2011)
Dzimis 1965.gada 16.septembrī Vīksnas pagasta Apšukalnā. Mācījies Vīksnas astoņgadīgajā skolā, pēc tam mācības turpinājis Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā, kur apguvis tehniķa mehāniķa specialitāti. Strādāt sācis 1994.gadā Vīksnas ciema padomē par inženieri. Tagad dzīvo Vīksnas pagasta Vīgriežos un strādā Vīksnas pagasta pašpārvaldē par saimniecības vadītāju.
Cept maizi sācis 2007.gadā, atceroties kā to darījusi viņa vecmamma. Sākotnēji tas bijis pārsteigums pat pārējiem mājiniekiem, bet Ilgvars, vairākkārt mēģinot, cepšanas prasmi apguvis. Un tagad uz visiem svētkiem un jubilejām galdā ir pašceptā maizīte.
Vakarā „Balvu Maiznieka” ķieģelīti aplej ar verdošu ūdeni un noliek izmirkt. Pēc stundas, kad masa atdzisusi līdz 30 grādu temperatūrai, pieliek raugu un nedaudz cukuru. Rītā to kārtīgi sajauc, pieliek klāt ķimenes, miltus (2.šķiru), cukuru, kvasa koncentrātu, samaisa un ļauj uzrūgt. Vēlāk vēl pēc vajadzības pievieno sāli, cukuru, eļļu, miltus un mīca, kamēr vairs nelīp pie rokām. Lai mīkla nenoplaktu, nedrīkst likt caurvējā un dauzīt durvis. Gan iejaucot mīklu, gan veidojot maizes klaipiņus uzmet krustiņu. No iejauktās mīklas parasti sanāk divi mazāki vai viens lielāks klaipiņš, skatoties kur tiks cepts. Bērziņu mājās maizi cep vai nu elektriskajā krāsnī, vai nu apaļajā krāsnī. Cepot apaļajā krāsnī, ogles tiek saraustas gar malu, un vidu liek pannu ar klaipiņu. Cep parasti pusotru stundu. Arī cepšanas laikā nedrīkst virināt durvis, tāpēc labāk ir cept, kad mājās mazāk cilvēku.
Tagad Bērziņu ģimenē maizi patstāvīgi var izcept arī sieva Sandra un meita Andra. Kaut arī visi cep pēc vienas receptes, katram tomēr maize sanāk savādāka. Ir pierādījies, ka labāk tomēr pabeigt tam, kurš mīklu iejaucis, citādi otram var nesanākt.
Ilgvars Bērziņš ar pašcepto maizīti 2011.gadā piedalījies Balvu novada svētkos. Reizēm to uzcep arī pēc pasūtījuma. Biežāk gan mājās tiek cepta baltmaize un pīrāgi, bez kuriem nav iedomājama neviena sestdiena. Meita Andra atzīst, ka vispār viņiem ģimenē patīk taisīt dažādus kulinārijas brīnumus, kuri arī labi padodas
Foto no personīgā arhīva: Ilgvars Bērziņš ar Vīksnas pagasta stenda apmeklētājiem Balvu novada svētkos (2011)
Raksta ID: 910
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Atjauninājumu skaits:: 1
Skatījumi:: 1624
Ievietots:: 01 novembris, 2011 by
Ināra B.
Atjaunināts:: 18 jūlijs, 2016 by
Ināra B.
Citi raksti šajā sadaļā
Powered by KBPublisher (Knowledge base software)