| | | | | Pārlūkot visas sadaļas |
Raksta ID: 880
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Maizes cepēja
Dzimusi 1962.gada 26.septembrī Lazdukalna pagasta „Bankovā”. Mācījusies Silenieku pamatskolā un Tilžas vidusskolā. 1980.gadā sākusi mācīties Preiļu tirdzniecības skolā. Pēc skolas beigšanas strādājusi rūpniecības preču veikalos Rugājos un Bērzpilī. 1985.gadā apprecējusies un pārcēlusies uz dzīvi Bērzpils pagasta Beļauskos, kur dzīvo arī tagad. Ģimenē ir trīs bērni.
No 1998.gada Aina strādājusi sākuma Bērzpils bērnudārzā, bet vēlāk Bērzpils vidusskolas pirmskolas grupiņā par skolotāja palīgu. Te strādā arī tagad.
Maizi cepusi Ainas mamma Valentīna Pulkstene, bet toreiz viņa tikai reizēm piepalīdzējusi. Maizi cepusi arī vīramāte Veronika Zvejniece., bet Aina cept sākusi vēl vēlāk. Ap 2000.gadu vīramāte bijusi tik slima, ka cept vairs nevarējusi, un Aina nolēmusi, ka jāpamēģina viņai. No sākuma cepusi tieši tāpat kā agrāk vīramāte, bet vēlāk jau izveidojusies sava cepšanas prasme. Mājās ir vecā maizes krāsns, kura pēc mājas remonta mazliet pārbūvēta.
Aina Zvejniece cep pārsvarā rudzu maizīti, bet baltmaizi cep retāk, tikai savām vajadzībām.
Ainas rupjmaizes recepte: Novārītā un nedaudz atdzesētā ūdenī iejauc rudzu miltus, kurus parasti pērk. Abriņu pārklāj un noliek siltā vietā, lai ieskābst. Nākamajā dienā, apmēram pēc 12 stundām masai pieber sauju sāls, cukuru un labi samaisa, pagaršo (kāda garša iejavai, tāda būs maize), pieliek raugu. Tālāk ber rudzu miltus un mīca līdz mīkla atlec no rokām. Pamet, lai uzrūgst. Pa to laiku kurina krāsni. Reizē sanāk četri kukulīši. Mēnesī cep 2-3 reizes, bet dažreiz sanāk arī biežāk, jo bieži nākas cept pēc pasūtījuma. Pie Ainas maizīti pasūta, kad ir jābrauc ciemos uz ārzemēm. Tā viņas maizīte aizceļojusi uz Angliju, Somiju, Norvēģiju, ar Bēržu draudzi pat uz Romu.
2008.gadā Aina piedalījusies maizes cepšanas meistardarbnīcā, 2010.gadā – siera siešanas meistardarbnīcā Bērzpils pagastā, kur rādījusi, kā gatavo sieru no biezpiena un ātro sieru.
Runājot par Ainu Zvejnieci, jāsaka, ka viņa pārmantojusi visus netradicionālos senos darbus, ko darījusi viņas mamma. Arī gaļas žāvēšanu.
Foto no A.Krivišas personīgā arhīva: maizes cepšana Zvejnieku mājās 2007.gada 5.augustā
Dzimusi 1962.gada 26.septembrī Lazdukalna pagasta „Bankovā”. Mācījusies Silenieku pamatskolā un Tilžas vidusskolā. 1980.gadā sākusi mācīties Preiļu tirdzniecības skolā. Pēc skolas beigšanas strādājusi rūpniecības preču veikalos Rugājos un Bērzpilī. 1985.gadā apprecējusies un pārcēlusies uz dzīvi Bērzpils pagasta Beļauskos, kur dzīvo arī tagad. Ģimenē ir trīs bērni.
No 1998.gada Aina strādājusi sākuma Bērzpils bērnudārzā, bet vēlāk Bērzpils vidusskolas pirmskolas grupiņā par skolotāja palīgu. Te strādā arī tagad.
Maizi cepusi Ainas mamma Valentīna Pulkstene, bet toreiz viņa tikai reizēm piepalīdzējusi. Maizi cepusi arī vīramāte Veronika Zvejniece., bet Aina cept sākusi vēl vēlāk. Ap 2000.gadu vīramāte bijusi tik slima, ka cept vairs nevarējusi, un Aina nolēmusi, ka jāpamēģina viņai. No sākuma cepusi tieši tāpat kā agrāk vīramāte, bet vēlāk jau izveidojusies sava cepšanas prasme. Mājās ir vecā maizes krāsns, kura pēc mājas remonta mazliet pārbūvēta.
Aina Zvejniece cep pārsvarā rudzu maizīti, bet baltmaizi cep retāk, tikai savām vajadzībām.
Ainas rupjmaizes recepte: Novārītā un nedaudz atdzesētā ūdenī iejauc rudzu miltus, kurus parasti pērk. Abriņu pārklāj un noliek siltā vietā, lai ieskābst. Nākamajā dienā, apmēram pēc 12 stundām masai pieber sauju sāls, cukuru un labi samaisa, pagaršo (kāda garša iejavai, tāda būs maize), pieliek raugu. Tālāk ber rudzu miltus un mīca līdz mīkla atlec no rokām. Pamet, lai uzrūgst. Pa to laiku kurina krāsni. Reizē sanāk četri kukulīši. Mēnesī cep 2-3 reizes, bet dažreiz sanāk arī biežāk, jo bieži nākas cept pēc pasūtījuma. Pie Ainas maizīti pasūta, kad ir jābrauc ciemos uz ārzemēm. Tā viņas maizīte aizceļojusi uz Angliju, Somiju, Norvēģiju, ar Bēržu draudzi pat uz Romu.
2008.gadā Aina piedalījusies maizes cepšanas meistardarbnīcā, 2010.gadā – siera siešanas meistardarbnīcā Bērzpils pagastā, kur rādījusi, kā gatavo sieru no biezpiena un ātro sieru.
Runājot par Ainu Zvejnieci, jāsaka, ka viņa pārmantojusi visus netradicionālos senos darbus, ko darījusi viņas mamma. Arī gaļas žāvēšanu.
Foto no A.Krivišas personīgā arhīva: maizes cepšana Zvejnieku mājās 2007.gada 5.augustā
Raksta ID: 880
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Atjauninājumu skaits:: 1
Skatījumi:: 1562
Ievietots:: 13 septembris, 2011 by
Ināra B.
Atjaunināts:: 18 jūlijs, 2016 by
Ināra B.
Citi raksti šajā sadaļā
Powered by KBPublisher (Knowledge base software)