| | | | | Pārlūkot visas sadaļas |
Raksta ID: 877
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Maizes cepēja
Dzimusi 1960.gada 28.aprīlī Talsu rajona Stendes ciemā. Tagad dzīvo Bērzpils pagasta "Vecpilī".
1978.gadā pabeigusi Talsu 1.vidusskolu, tālāk mācības turpinājusi LLA Agronomijas fakultātē. Pēc augstskolas absolvēšanas 1983.gadā, Gunas pirmā darba vieta bijusi Lazdukalna padomju saimniecība, kur viņa no 1983.gada līdz 1988.gadam strādājusi par sēklkopības agronomi. Tālāk līdz 1993.gadam strādājusi par dārzkopības agronomi Tilžas padomju saimniecībā. 1992.gadā nodibināta Gunas Tūmiņas zemnieku saimniecība "Lazdas", kas no 2003.gada tika pārreģistrēta par SIA. Tā arī ir viņas darba vieta.
1983.gadā apprecējusies ar Andreju Tūmiņu.
Maizīti Guna sākusi cept apmēram no 2000.gada, kad ģimene pārcēlusies dzīvot uz vīra dzimtas mājām Bērzpilī, kur bijusi veco meistaru mūrēta maizes krāsns (pati māja celta 1927.gadā). Tā kā instrumenti (kubuls, liza) bija saglabājušies, bijuši arī savi audzēti rudzi, tad vajadzējis tikai gribēšanu, lai ceptu. Mācījusies no vecām receptēm un savām kļūdām, un pamazām maizes cepšanas prasme tikusi apgūta. Tagad Guna maizīti cep 1 - 2 reizes mēnesī.
Gunas Tūmiņas recepte - "Vakarā ieraugam ņemu rupjos vai skrotētos rudzu miltus (apmēram 3kg). Apleju ar piena sūkalām (3 litriem un 40 grādu siltām). Pievienoju ieraugu no iepriekšējās reizes (glabāju pikucīti saldētavā cik ilgi vajag). Labi samaisu, apberu ar kārtiņu miltu, sasedzu abriņu ar segu un lieku skābt līdz rītam.
Nākošajā rītā gatavoju mīklu tālāk. Pievienoju sāli, cukuru, maltas ķimenes un maltu koriandru, olīveļlu, ja švakāk briedīgi milti - mazliet rauga, lai drošāk, ka rūgs. Ja ir, lieku arī kādreiz iesala ekstraktu. Pievienoju kādus 3-5 kg miltu (skatos, cik vajag). Mīcu ar rokām apmēram 10-15 minūtes, kamēr mīkla atlec no rokām. Var arī ar miksera mīklas mīcītāju, bet pabeidzu tik un tā beigās ar rokām, lai justu mīklas konsistenci, cik stingra. Sasedzu un raudzēju apmēram 3 -4 stundas. Kurinu krāsni kādu stundu ar alkšņa malku, nesu 2 klēpjus smalkāk saskaldītu un sausu. Var ielikt krāsnī jau iepriekšējā vakarā. Reizē ar maizīti krāsnī lieku nelielu gaļas gabaliņu vakariņām. Vairāk gan nē, jo tad var pazust siltums. Karstumu regulēju ar abiem šīberiem un maizīti lieku uz rudenī salasītām kļavu lapām. Cepu 2 stundas".
Avotu saraksts Novadpētniecības datu bāzē
Foto no personīgā arhīva: G.Tūmiņa (2011)
Dzimusi 1960.gada 28.aprīlī Talsu rajona Stendes ciemā. Tagad dzīvo Bērzpils pagasta "Vecpilī".
1978.gadā pabeigusi Talsu 1.vidusskolu, tālāk mācības turpinājusi LLA Agronomijas fakultātē. Pēc augstskolas absolvēšanas 1983.gadā, Gunas pirmā darba vieta bijusi Lazdukalna padomju saimniecība, kur viņa no 1983.gada līdz 1988.gadam strādājusi par sēklkopības agronomi. Tālāk līdz 1993.gadam strādājusi par dārzkopības agronomi Tilžas padomju saimniecībā. 1992.gadā nodibināta Gunas Tūmiņas zemnieku saimniecība "Lazdas", kas no 2003.gada tika pārreģistrēta par SIA. Tā arī ir viņas darba vieta.
1983.gadā apprecējusies ar Andreju Tūmiņu.
Maizīti Guna sākusi cept apmēram no 2000.gada, kad ģimene pārcēlusies dzīvot uz vīra dzimtas mājām Bērzpilī, kur bijusi veco meistaru mūrēta maizes krāsns (pati māja celta 1927.gadā). Tā kā instrumenti (kubuls, liza) bija saglabājušies, bijuši arī savi audzēti rudzi, tad vajadzējis tikai gribēšanu, lai ceptu. Mācījusies no vecām receptēm un savām kļūdām, un pamazām maizes cepšanas prasme tikusi apgūta. Tagad Guna maizīti cep 1 - 2 reizes mēnesī.
Gunas Tūmiņas recepte - "Vakarā ieraugam ņemu rupjos vai skrotētos rudzu miltus (apmēram 3kg). Apleju ar piena sūkalām (3 litriem un 40 grādu siltām). Pievienoju ieraugu no iepriekšējās reizes (glabāju pikucīti saldētavā cik ilgi vajag). Labi samaisu, apberu ar kārtiņu miltu, sasedzu abriņu ar segu un lieku skābt līdz rītam.
Nākošajā rītā gatavoju mīklu tālāk. Pievienoju sāli, cukuru, maltas ķimenes un maltu koriandru, olīveļlu, ja švakāk briedīgi milti - mazliet rauga, lai drošāk, ka rūgs. Ja ir, lieku arī kādreiz iesala ekstraktu. Pievienoju kādus 3-5 kg miltu (skatos, cik vajag). Mīcu ar rokām apmēram 10-15 minūtes, kamēr mīkla atlec no rokām. Var arī ar miksera mīklas mīcītāju, bet pabeidzu tik un tā beigās ar rokām, lai justu mīklas konsistenci, cik stingra. Sasedzu un raudzēju apmēram 3 -4 stundas. Kurinu krāsni kādu stundu ar alkšņa malku, nesu 2 klēpjus smalkāk saskaldītu un sausu. Var ielikt krāsnī jau iepriekšējā vakarā. Reizē ar maizīti krāsnī lieku nelielu gaļas gabaliņu vakariņām. Vairāk gan nē, jo tad var pazust siltums. Karstumu regulēju ar abiem šīberiem un maizīti lieku uz rudenī salasītām kļavu lapām. Cepu 2 stundas".
Avotu saraksts Novadpētniecības datu bāzē
Foto no personīgā arhīva: G.Tūmiņa (2011)
Raksta ID: 877
Atjaunināts: 18 jūlijs, 2016
Atjauninājumu skaits:: 1
Skatījumi:: 1952
Ievietots:: 10 septembris, 2011 by
Ināra B.
Atjaunināts:: 18 jūlijs, 2016 by
Ināra B.
Citi raksti šajā sadaļā
Powered by KBPublisher (Knowledge base software)